docela se těm "výkřikům do tmy" od mates13 musím smát, ale třeba posuzuje dle toho jak jejich vlastní Slovinská banka rozprodávala emise tolarů 1990/92 s přetiskem vzorec pro sběratele...(či vzorce pozdějších sloviských emisí a různé stříbrné pamětní přítisky speciálně pro sběratele např. 2001, 2004)
ostatně, že je někdo ze Slovinska také automaticky neznamená, že má správné a přesné informace o bankovkách ex.Jugoslávie
také čím více lidí tomu co zde tvrdí mates13 uvěří, tím lépe pro ostatní, kteří o podobné tisky do sbírky k bankovkám mají při občas rozumné ceně zájem 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

jen mě tak napadá příklad z naší vlasti .... taková 100/51 ... připravená k vydání a následně prohnaná komínem ve spalovně ... v podstatě tedy taktéž bezcenný papír, ale pokud si někdo při pálení nacpal kufr, tak teď vesele spekulativně prodává 10 kusů ročně a hodí mu to slušnej peníz ...
jinak "pretlaci a podobne somariny" nejsou jen fenoménem Jugo ... naposledy diskutované 100 a 1000 SŠ s novodobým přetiskem, falešné bankovní vzory ČS bankovek, případně špatně vystříhané slovenské koruny či eura z archu a prodávané jako rarita či ukrajinské bankovky s ruskou známkou jakožto "pamětní bankovka" ... a mohl bych pokračovat

Omlouvám se, jestli jsem trochu natvrdlý takto večer, ale mates říká, že bankovky, které jsem dal na toto fórum
- "nemají numismatickou hodnotu"
- "kupují jenom naivní sběratelé"
- "jsou z období inflace, takže jich zbylo hodně"
A já říkám:
a) numismatická hodnota pro mne znamená, že bankovka je autentická a nikdo ji nezmanipuloval ke škodě sběratelů. Všechny bankovky, které jsem vystavil jsou autentické a nikdo je nezmanipuloval. Jsou to bankovky, u kterých nebyla pouze natištěna série a nebyly vydány do oběhu. A nic by na tom nezměnil ani fakt, že by je někdo ukradl z trezoru Národní banky a bylo jich na trhu miliony - jen by se tím ovlivnila tržní cena.
b) může mne někdo naučit serióznímu sběratelství? zatím asi praktikuji jen to naivní
c) s inflací mohu souhlasit pouze u jednoho nominálu, ale např. u 100 dinárů 1978 asi těžko..
Než dám zcela zapravdu dráčkovi, tak ještě připouštím vzájemné nepochopení kvůli jazyku a nuancím jednotlivých termínů.
to majkl - pokud by byla pravda to, co mates říká, tak by to mělo paralelu s ČSR následující - někdo ukradne celé nevydané zásoby 20, 100 a 1000 korun z 50. let a tím pádem všichni prohlásí tyto bankovky za nemající numismatickou hodnotu a spláchnou je do záchodu, protože by byli jinak naivní sběratelé

Pánové, já se vám do toho nechci plést - jenom jsem se snažil poskytnout nějaké možné vysvětlení toho, co mohl mates myslet tím, co říkal, protože jsem měl pocit, že jeden o koze a druhý o voze. Toť vše - nebyl v tom žádný podtext. Navíc Jugoslávii opravdu nerozumím.

tak já myslím, podle toho co čtu, že na to koukáme s prasohrochem stejně a Tvůj příspěvek není taky nějak mimo, rozumím co tím sleduješ a nabízím opět jednu paralelu - nevydané DDR bankovky 200 a 500 M / 1985 ... dokud se vyskytovaly výjimečně, tak cena na trhu byla tuším dokonce LP. Pak se na trhu objevily poměrně masově (= někdo je "vyndal z trezoru") a cena spadla na pár euro za kus. Hypoteticky - třeba všechny 5000/1919 nebyly skartovány, ale někdo vynesl 10 naditých pytlů a ty jsou někde schované a pokud se objeví, pak i cena 5000/1919 spadne dolů, protože jich bude dost. Ale toto můžeme tvrdit, až se tento okamžik stane. Pokud do té doby bude od daného nominálu sporadický výskyt, budou sběratelé ochotni dát větší částku zato, aby daný nominál měli ve sbírce. To samé s tou nedotištěnou Jugo - jak píše prasohroch - ví, že je to nedokončená bankovka, zároveň ale ví, že to není dodatečně pozměněná bankovka ... na trhu jich tolik není (jestli někde jsou/nejsou je spekulace), lidé za ně jsou ochotni dát tolik a tolik peněz.
A ještě jedna paralela s ČS -> pokud si pamatuju z vyprávění starších sběratelů, byla v 70. letech docela sháňka po bankovkách z emise 1953 (viz ocenění ze starších katalogů), zejména po ruském tisku ... proč tedy tehdy sběratelé nemávli rukou a neřekli, že jsou toho plné trezory v ČNB a že jsou téměř bezcenné...? Protože tehdy byla situace nějaká a nyní je situace jiná.😉

presne jak pise acme, dracek: vse je otazka dostupneho a znameho poctu kusu - kdyz je neceho malo, je to zpocatku drahe, sam vim, ze jeden pan sveho casu vymenil LEGIONARE za 100K1951, pak se v 90. letech uvolnila "proletarka" ze zasob a uz by takovou vymenu asi neudelal ... proste tehda byl znamy pocet v nekolika kusech, ted je ve stovkach ... to same ruska emise 1953, 100K1989 Gottwald take hned po stazeni behal za vic nez ted (a to i nizke serie).
A skutecne, pokud neni bankovka manipulovana/upravovana ke skode sberatelu, nevidim duvod, proc nesbirat bankovky v ruznych stadiich nedokonceni ...
Ted jeste, kde jsou ty pytle s 5000/1919 ?? 😉

Ty nevíš kde jsou? Přeci v Modřanech, zakopané na jednom pozemku, zatím našli jen ty mince a pytel s 5000/1919 je ještě v hlíně! Nebo je má acme už doma a čeká na správný okamžik!😉
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Zdravím vás páni.
Otázka na prasohroch. V tvojom albume Juhoslávie na mojazbierka.sk máš 2ks 100 dinár z 1919, jednu pravú a podľa popisu jedno dobové falzum chcem sa opýtať ako sa to dá rozoznať na prvý pohľad?
Pýtam sa prasohroch(a) ale kludne sa zapojte aj ostatný 😉
PS: Inak nádherná zbierka, klobúk dole.

falzum má jen naznačený vodotisk, chybné číslování...i jiné odchylky, je více typů padělků
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.