Kaláda byla úřední devalvace nekvalitního oběživa (někdy je též pojata jako státní bankrot, což není docela přesné). Byla připravována už od léta 1623, kdy se začaly razit v mincovnách plnohodnotné mince s vyšším obsahem stříbra. Netýkala se jen Čech, Moravy a Slezska, ale i Uher a německého prostoru.
Tak např. u uherských denárů je známá tato ryzost
1607 - 1616, 6 lotů, 375/1000
1619 - 1620, 5 lotů, 313/1000
1620 - 1622, 3 loty, 197/1000
1622 - 1625, 2,5 lotu 156/1000
1626 - 1659, 5 lotů 313/1000
O opětovném zvýšení kvality oběživa se dalo uvažovat samozřejmě až při zklidnění poměrů. V Uhrách to trvalo trochu déle kvůli aktivitě sedmihradského knížete Gábora Bethlena
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

ad jan322
Na základe Vašich fundovaných príspevkov, by sa dalo uvažovať o tom, že by to mohli byť pražské groše (resp. nie je možné úplne túto možnosť vylúčiť).
A "olavské" peniaze neboli obeživom falošným, ale "hyperinflačným" :-) a zapisovateľ na základe vonkajších znakov mince určil ako menu "volavskú", čo v zápise skomolil na "olavskú".

Ja vychádzam len z pomerne veľkého množstva nálezov z obdobia 30-ročnej vojny ktoré mi prešli rukami a v žiadnom som nenarazil na pražské groše, osobne by som bol viac ako prekvapený. Osobne som napísal prácu o všetkých nálezoch (mne známych) pražských grošov na území Slovenska, avšak len do obdobia husitských vpádov na naše územie - chystám však "pokračovanie" resp. ucelenie v práci Pražské groše na Slovensku. Aj pri mnohých dišputách s M. Budajom na túto tému som dospel k názoru, že počas 30-ročnej vojny u nás už žiadne pražské groše neobiehali. Samozrejme to netvrdím na 100%, určite starý český groš bol minca berná, ale ako som spomínal, v tomto období bol v Uhrách groš (český) naozaj už len počtová jednotka a s týmito mincami sa u nás neoperovalo.
Idem si k tomu pre vlastnú zábavu sadnúť a preberiem si nálezy všetkých grošov pohusitského obdobia na našom území, ktoré mám k dispozícii a dám vedieť svoje postrehy sem...
O nálezoch hovorím z toho dôvodu, že sú naozaj bezpečným ukazovateľom skladby obeživa tej doby.
Posledná vec, píšeš (Comes), že groše tam vôbec nie sú spomínané, len staré české peniaze. To, že sa jednalo o stredný nominál bolo v tom zápise? Ak nie, tak sa možno mohlo jednať aj o drobné české obeživo, na našom území sa z tohto obdobia nachádza veľa drobných českých mincí.

Záznam je veľmi strohý, provizor sa nestaral o naše dišputy, ale o to, aby nemal manko. Celý ten zápis je "staré české paniaze" a bolo to vydané na cestu, takže by to mohli byť aj drobné české mince.
V tých účtoch je aj prípad, že vyplatili remeselníka z (Valašského) Meziříčí. Pôvodne mal byť jeho "honorár" vyplatený v dkátoch, ale pre moentálny nedostatok a časovú tieseň mu nasypali, čo našli v striebre :-)
Lenže v prípade, o ktorom tu hovorím, bola hotovosť vydaná pre osobnú potrebu vysokopostavenej šľachtičnej, ženy, ktorá však nestála úplne na vrchole hierarchie, to znamená, že sa nepredpokladalo, že bude on sama vykonávať platby, ale že jej platby budú zároveň reprezentatívnou záležitosťou a preto som zvažoval skôr stredný nominál.
Skôr treba počkať, či sa niečo nenájde. Prípadne odbehnúť do najbližšieho archívu a tam prebehnúť nejaké účty väčšej korporácie a tým zároveň získať porovnávací materiál. V každom ročnom zúčtovaní (môže to byť delené na quartále) býva kapitola - výdaj peňazí - to treba nájsť, pretože drvivú časť týchto dokumnetov zaberajú transfery naturálií.
Archívny materiál je zradný, jeho interpetácia je neľahká, častokrát nemožná ...

Konkrétne pri tomto zázname to zapísané nie je, ale z účtov vyplýva, že často chodievala do kúpeľov.
Viem ešte, že pravidelne pila víno tri krát denne ... spodničky pod šaty mala čierne ... ale či to boli naozaj PG, za to by som ruku do ohňa nedal ...
... preto si nemyslím, žeby mal Archypov na základe "mojej" domnienky prezerať znova tie podklady, pretože tak ako sa spravidla nemýlim, predpokladám, že sa nemýli ani on a jeho doterajšie informácie nepotvrdia, že by to PG mohli byť - vedel by to.

České drobné peniaze, hlavne biele peniaze Vladislava II., Ferdinanda a Maximiliána sa u nás nachádzali veľmi často, menovite Hrušov okr. Rožňava (po r. 1419), Komjatice (zač. 17. stor.), Spišská Teplica, okr. Poprad (po r. 1622), trojgraciare (groše) Rudolfa II. z 1. pol. 17. sto. z Devína, ďalej trojgrajciare (groše) Ferdinanda II. zo Zlatých Moraviec etc... Drobného a stredného (trojgraciare) obeživa českej proveniencie bolo z obdobia 30-ročnej vojny u nás nájdeného ohromné množstvo, dokonca mám na ruke aj ja dva kusy z posledného zberu jedného chlapíka, jeden zaujímavý peníz z Českých Budějovic som tu dokonca prezentoval - vzácnejšia mincička.
Ale aby som sa vrátil k pražským grošom, tak som sa trochu unáhlil, dopátral som sa predsa len k jednému nálezu ukrytému r. 1626, kde sa nachádzali minimálne dva pražské groše, jeden bol Vladislava Jagelovského, druhý bol Ferdinanda I. Išlo o unikátny nález zo Sv. Jura nájdený r. 2005, ako písal Hunka, ide o výnimočný nález svojou skladbou, typický pre oblasť Čiech a Rakúska. Sú tam denáre a poldenáre uhorské, veľa nominálov rakúskych krajín a (bližšie nešpecifikované) nominály z Čiech. Ako som spomínal, preukázateľne sú tam dva pražské groše, predpokladám, že zbytok českých razieb bude v drobných, ale jeden nikdy nevie. Nález bol nájdený v r. 2005, teda ešte nie je detailne popísaný v pripravovanej publikácii Nálezy mincí na Slovensku V., kde predpokladám o tomto náleze bude toho viac. Tento nález je pre túto tému zaujímavý v tom, že ja som sa "dušoval" že z obdobia 30-ročnej vojny u nás neevidujeme nález s pražskými grošmi - týmto sa opravujem.
Na druhej strane musím byť stále skeptický voči tomu, že by šľachtičnej bolo vyplácané v pražských grošoch, tento svätojurský nález túto teóriu nepotvrdzuje. Podľa Hunku sa v roku 1626 nachádzali v oblasti Sv. Jura vojská Albrechta z Valdštejna, preto ukrytý nález s najväčšou pravdepodobnosťou so sebou priniesli vojaci a nejednalo sa o časť obeživa ukrytého domácim obyvateľstvom. V Čechách v tom období mohli obiehať pražské groše ako písal jan322, u nás však už s najväčšou pravdepodobnosťou tieto mince neobiehali.
Inak veľmi zaujímavá téma Comes, všetko čo som písal je samozrejme napadnuteľné a teším sa na ďalšiu dišputu. Pokiaľ by sa ti podarilo niečo vysnoriť v ďalších archívoch na túto tému, všetci budeme veľmi radi a budeme sa tešiť na tvoje postrehy.

Na základe takejto životnej úrovne by ju mali vyplácať v toliaroch, alebo dukátoch aby to stihla pomíňať...😁

Ja si tiež nemyslím, že by v tomto období PG obiehali v pravom slova zmysle, ale mohli sa nazberať (tí najbohatší mali vždy cezhraničné styky) a potom sa proste rozhodli ich "utratiť", čím by sa vlastne zase dali do obehu. Takto som to myslel. (Možno dva z toho nálezu sú z tejto akcie :-)
ešte tie "Durky" :-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.