firma Leuchtturm typ Optima nebo Vario...(používám Optima, je skladnější)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

climber, máš pravdu, ani já ne.
mike, každopádně přednější než značka nebo typ (v rámci Leuchtturm / Importa) je to, aby sis rozmyslel, co přesně chceš. To znamená zjistit si
- rozměry kapes jednotlivých typů alb a porovnat je s největší bankovkou, kterou budeš chtít v albu mít (typicky: 1000K/1902)
- jaké typy kapes se prodávají a jestli ti vyhovuje škála velikostí a dělení
- nabízí se k zamýšlenému albu prokladové listy? Pokud ano, jsou v té barvě, kterou budeš chtít?
- celkovou velikost alba a jestli se ti vejde album tam, kde ho budeš chtít mít? (např. trezor, polička na výšku - zvlášť v případech, kdy umístění není snadné měnit)
- je album uložené v pouzdře? (záleží ti na tom vůbec)?
- jaká je barevná škála alb? (třeba budeš chtít více barev pro odlišení)
- vyhovuje ti systém uchycení listů? (třeba Importa je svým způsobem pořadač se čtyřmi velkými kovovými "bezmeky")
atd. atd.
Pak
- zkus "ošahat" kapsy - třeba se poptej v nějaké prodejně, aby ti různé typy ukázali, nebo se poptej, co za typ a jak staré je to, čím zrovna listuješ.
- podívej se na ceny a zkus odhadnout celkové náklady na zařazení sbírky + potřebnou rezervu.
No a pak se vydej na nákupy nebo ještě před tím napiš sem a ověř si, jestli podle těch kritérií vybíráš správně. Tož asi tak.
Jinak, Importa je v pohodě. Jsem spokojený (až na ty "bezmeky" které se mi nelíbí).

osobně jsem několik Import co jsem měl akorát rozstříhal na jednotlivé kapsy k zasílání prodaných přebytků...
Leuchtturm používám na známky i bankovky již cca 15-20 let a v pohodě vše bez problémů.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.