Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#14241 23. 6. 2012, 00:22

Ještě se vrátím k numisu, i když to bude souviset i s brouckovými prodeji.

Já myslím, že je jasné, že my tady na fóru jsme pro obchodníky v zásadě nezajímaví zákazníci, kteří tvoří jen minimální procento jejich obratu. Příliš se vyznáme, příliš věcem rozumíme, máme čas, nikam nespěcháme a "vážíme" si svých peněz. Myslím, že v dnešní době je běžným zákazníkem obchodníků s bankovkami člověk, který je nejčastěji zaměstnanec, má nadprůměrný plat (resp. příjem) a jako zodpovědný otec rodiny "investuje", příp. někdo, komu finanční poradce nebo nějaká chytrá knížka doporučili, aby investoval peníze mimo finanční trhy (a na nemovitost nebo řádově větší investici nemá). Tipl bych si, že průměrný objem peněz takto určených k investování je cca 200-300 tis. Kč (většinou po dobu několika po sobě jdoucích let). Člověk tohoto typu bankovkám většinou nerozumí a má tendenci "nechat si dobře poradit" od "odborníků", což jsou ve většině případů právě obchodníci. S touto sortou lidí nemá smysl soutěžit, protože jejich uvažování není racionální (i když jsou přesvědčení, že je velmi racionální) ale stádní. Obchodníci tomu pochopitelně vycházejí vstříc (protože jsou to obchodníci - a přiznejme si, že velmi dobří). Dále jisté procento nákupů (část těch větších) podle mého asi realizují lidé, kteří potřebují "odklidit z očí" větší hotovost. Ti se možná v bankovkách vyznají, ale zase jim moc nezáleží na ceně, resp. vyšší cenu chápou jako daň za "úspěšné odklizení".

Tak jako tak se podle mého pohybujeme v té fázi cenové bubliny, která je živena "outsidery" a v podstatě čekáme na impuls, který tu bublinu propíchne. (Momentálně už není kde brát standardní materiál, takže se přifukuje bublina vzorů a perforací.) Co tím impulsem bude, těžko říct, nejspíš nějaká nečekaná "hloupost". Teoreticky (i když podle mého nepravděpodobně) např. to, že nějakému většímu obchodníkovi dojde hotovost. V této fázi bubliny je pro insidera jako my nejlepší strategií stát bokem, akumulovat hotovost a čekat, až outsideři budou chtít / potřebovat stádně vybrat zisky (což zhroutí ceny a my dobře nakoupíme).

Trochu jsem se rozepsal, ale chtěl jsem povzdbudit ty, kteří dopadli v poslední aktualizaci s čistou nulou (a někteří již poněkolikáté). Buďme optimisté: sběratelství je dlouhodobá strategie, investování v bankovkách krátkodobá!

Profilový obrázek
Rolf

Uživatel

Zaregistrován:
18. 11. 2010

#14242 23. 6. 2012, 09:39

Máte pravdu. Asi před třemi roky jsem dostal od známého zakázku : Co nejvýhodněji utopit určité množství financí. Nebylo to snadné, nicméně cena této "sbírky" nestoupá. 1. To bylo v době kdy bylo relativně draho a ceny vyletěly. 2. Pokud je to omezeno časem a nečeká se jen na dobrý kup, není to nikdy ideální. Ač do toho pán vrazil víc financí, než já za posledních 10 let, neměnil bych s ním.

Profilový obrázek
jhkr

Uživatel

Zaregistrován:
22. 2. 2009

#14243 23. 6. 2012, 09:51
Na najbližšej opekačke mi to osvetlíš. Už som to tu dávno písal, ale opäť sa k tomu vrátim. Nieje to prvý raz, čo sme viacerý takto dopadli. Mne sa už po dvakrát stalo na veľetrhu zberateľ, raz v Prahe, raz v Bratislave, že som čakal u Numis stánku ako prvý, materiál ešte nebol ani vonku. Prišiel chlapík, vybral 90% bankoviek, 150-200 kusov, zaplatil a išiel spokojný domov. Tým ostatným, čo ta,m prišli z celej republiky a aj SR napr. nezosatlo dokopy nič. A to všetko pred našimi očami. Čo si máš o tom myslieť. ...

k celé debatě mám jediný dotaz - kdy a kde bude ta opekačka

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#14244 23. 6. 2012, 09:51

"takových peněz" je ale nyní "v oběhu" docela dost, něco podobného slýchávám z různých stran(že to pro někoho řeší) docela často, většinou jde o 150-400 tisíc Kč a úkol uložit do mincí
mám ale obavy, že většinou to bude velké štěstí, pokud dostanou po delší době částku vůbec nazpět...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

#14245 23. 6. 2012, 12:29
k celé debatě mám jediný dotaz - kdy a kde bude ta opekačka

Ta by měla být na podzim, Miciko dá přesnější info!😉

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Profilový obrázek
Babulik

Uživatel

Zaregistrován:
16. 8. 2009

#14246 23. 6. 2012, 22:29

Tak sa mi ozvali od numisu. Objednával som jeden kus, mám ho, takže 100%-tná úspešnosť!!!...:-) Naposledy som získal dve z troch. Tam hore ma niekto má asi rád...

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#14247 23. 6. 2012, 23:06

ahoj, co je špatné na platbě pay ?? chápu, že nutit někoho na něco je fakt zvrácené když si to platím, ale asi tam bude něco víc. zajímá mě to, páč po delší době nakupování jsem se rozhodl (a nic moc jiné než aukro neznám) prodat pár kousků co je tak nějak navíc. díky moc

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#14248 24. 6. 2012, 18:52

Nepamatuje si někdo, za kolik byla v poslední aktualizaci 500Rtm DRUCKPROBE? Jako naschvál jsem si to uložil, až když tam byly dvě SOLD - tak pro úplnost.

Profilový obrázek
Miciko

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2010

#14249 24. 6. 2012, 19:39

750 000,- Kč, ak myslíme to isté.

Profilový obrázek
Brett

Uživatel

Zaregistrován:
9. 3. 2010

#14250 24. 6. 2012, 21:31

Aj na základe toho, že suchá tlač s.B 100/1961 sa v ponukách objavuje zriedka (a viacerí tu v minulosti písali, že ju v zbierke nemajú) je myslím toto dobrá kúpa.
http://aukro.sk/stokoruny-1961-i2399740835.html

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.