http://www.aukro.cz/item644355703_jugoslavie_10_dinaru_specimen_unc.html
Přesto, že prodejce má pěknou nabídku, zde jde o padělek - jednak číslovač 10 D/94 nemá a druhak obdobné "rarity" jsou u desítky a stovky celkem známé (potvrzeno od tvůrce jug. speciálu). Zajímavé je, že to k nám proniklo až teď.

ne asi proto, že se jich poslední dva týdny ukázalo také za nízké ceny dost na Ebay, kde to asi prodejce"výhodně" koupil a chce ještě "výhodněji" prodat....😃
Acme2000 + All: Tak která varianta vodoznaku u toho 5 dinaru/1994/I. bude ta běžná a která ta vzácná?
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

To je mi také záhadou, ale je fakt, že za těch 2,5 měsíce tolik bankovek do oběhu nepřišlo(taky se dnes hledají docela špatně ve slušném stavu) a od března vydávali ty II.vydání...
Pick 145-147 tedy v kvalitě N ještě zatím nemám...(146 mám nabídku za 15dolarů - asi koupím) a 147 v nabídkách vůbec téměř nevídám...(v kvalitě N jsem ji neviděl nabízet)

Jo ještě jsem zapomněl - s tímhle máš zřejmě pravdu, dalo by se to tak jasně vysvětlit a mě osobně tahle spojitost vlastně nenapadla :-)

A přitom jich muselo být pro výměnu za předchozí emise(po seškrtání nul) asi celkem dost 147 mám série AA a AF (bylo tedy asi minimálně 6 sérií) mám ji však pouze ve stavu asi 1- a u 146 mám až sérii AE(bylo tedy asi minimálně 5 sérií) mám ji však také pouze ve stavu asi 1- (a obrácený/vodorovný/ vodoznak tak ve stavu cca 3).
Pravděpodobně(tipnul bych si to) byly již v průběhu roku 1994 cíleně stahovány a nahrazovány dalším vydáním a dále byla nejspíše i dlouhá lhůta pro jejich výměnu, proto se asi vyskytují tak málo...
Nebo někoho napadá něco jiného???

Nemáte náhodou někdo(nebo nevíte kde by se to dalo získat) informace o cenách věcí(např.benzín, chleba, cola, obed, noviny,... prostě čehokoliv) kolik to stálo v určitou dobu v průběhu inflace v Jugoslávii(ideální by byl obchodní leták)??? Chtěl bych to jako názorné ukázky této inflace pro jednotlivá její období(vždy než udělali další výměnu bankovek) v běžném životě(mám obavy, že čím déle od této doby uplyne, tím hůře se tyto informace seženou...). Díky za jakýkoliv údaj. 🙂 😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.