Moderátoři: numpszi, smith

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#731 14. 1. 2014, 20:31

Mike: Věř nebo ne, ale ani já neutrácím v bankovkách žádné velké peníze a tisíce opravdu hooódně vzácně(bankovky sbírám jen velmi okrajově). Odpověď že jde o běžné věci a ne vzácné varianty jsi v mé odpovědi dostal také. Ostatně navíc třeba ta 500din.55 o které byla řeč je sehnatelná jako UNC v relaci již kolem 400Kč(se štěstím možná i méně, já ji platil 20USD).
Celkem chápu, že každý nemá peníze na to, aby si kupoval u všeho jen UNC stavy. I já jako mnozí další mám u některých vzácných bankovek zařazeny i horší stav kolem 3-4. Myslím si ale, že u bězných levných novodobých věcí které jsou pravidelně nabízeny na prodej v UNC by měl pěkný stav zvolit i pouhý začínající sběratel(a to snad už jsi také dále).
Z praxe mohu říci, že na nedostatek peněz, možnosti koupit si lepší či vzácnější bankovku žehrají většinou převázně takoví sběratelé, který velice často při sbírání postrádají trochu soudnousti či hlavně schopnost zhodnotit své možnosti. Chtějí sbírat skoro vše, místo toho si zvolit raději užší záběr sbírání dle toho co kapsa dovolí(třeba jen jednu, dvě země) a pořizovat si občas i nějaké lepší věci, pěkné stavy, místo toho mít půl Evropy ve šrotových stavech, nehledě na to, že u bankovek jde hodně přece o grafiku bankovky a ta vypadá zcela jinak v pěkné a naopak špatné zachovalosti. V neposlední řadě pěkné stavy mají i tu výhodu(zejména u těch dostupnějších věcí), že pokud už bych něco někdy musel prodat, pak několik bankovek ve slušném stavu prodám lépe, snadněji a rychleji než dvacet špatných. Zda se nad tímto co jsem popsal ten či onen sběratel zamyslí je na něm a je mi to celkem jedno.
Možná je to řečeno trochu drsně, ale nevidím jediný důvod obalovat realitu do líbivých vět. 😐

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
mike-p74

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2011

#732 14. 1. 2014, 20:41

jojo Dracku ., kdyby jsi to takhle napsal hned napoprve tak by se to lepe cetlo a bylo by to hned prijemnejsi

jeden smer meho sbirani jsou ceskoslovenske stokoruny a tam jich je ze par kdy bych bral i stav 4- , jenom proto abych nemel chybenku !!!

takze tak nejak smerovala ma otazka ., radeji spatny stav bankovky, nez zadnou

a co se tyce prodeje v tom mas pravdu , ale je plno malych sberatelu ktere ma stejne mysleni jako ja a radsi by odemne koupily levnou a ze srotovym stavem , kdyz na tu tvou v unc stavu neusetri ani treba za rok

priste radeji budu presne specifikovat muj dotaz a napisu veskere plusy a minusy , aby zbytecne nedoslo k nejakemu omylu v odpovedi

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#733 14. 1. 2014, 20:45

mike, chce to optimismus (když tak mi dej virtuálně "přes hubu" - ani bych ti to neměl za zlé, ale myslím to naprosto vážně, protože být pesimista je neštěstí): za pár let, až na tom budeš finančně líp, si řekneš: "Tak, tohle odložím pro děcka, aby měly na čem začínat - a já se do toho pustím znovu a tentokrát beru nejhůře stav 1!" 😉

Profilový obrázek
mike-p74

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2011

#734 14. 1. 2014, 20:52

majkl napsal/a:

mike, chce to optimismus (když tak mi dej virtuálně "přes hubu" - ani bych ti to neměl za zlé, ale myslím to naprosto vážně, protože být pesimista je neštěstí): za pár let, až na tom budeš finančně líp, si řekneš: "Tak, tohle odložím pro děcka, aby měly na čem začínat - a já se do toho pustím znovu a tentokrát beru nejhůře stav 1!" 😉

jo jo majkl jak rikas ...😉

Profilový obrázek
prasohroch

Uživatel

Zaregistrován:
27. 7. 2009

#735 15. 1. 2014, 01:03

Tady se to rozjelo, myslel jsem si, že tu najdu příspěvky k načerpání inspirace v jugoslávských bankovkách a zatím je tu filozofická debata a účelu sběratelství. Pamatuji si na své první šrotové kousky ve sbírce, kterých jsem se dlouho nemohl zbavit, protože jsem si je přivezl z cest a měl jsem k nim jiný vztah. Ale abych se vrátil k tématu tohoto vlákna - pořídil jsem dva přetisky ze Slovinska s krásně čitelnými razítky v holandské aukci pod popisem "Austria Czechoslovakia lot of banknotes"

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#736 15. 1. 2014, 12:23

Neb nemám vše v UNC, také jsem si nedávno koupil jednu novodobou ve šrotovém stavu, ale za cca pět let sbírání to byla jediná co jsem viděl prodávat. 😕
Pokud máte někdo hezčí, rád uvítám fotku 😉

Obrázky:

Profilový obrázek
prasohroch

Uživatel

Zaregistrován:
27. 7. 2009

#737 21. 1. 2014, 21:49

Tak tohle je opravdu zase velká drsňárna ...
Já si to snad koupím jako odstrašující příklad.

http://www.ebay.com/itm/2-DIFFERENT-ISSUE-OF-10-KRONER-KORONA-K-U-K-MONTENEGRO-RRR-wbr-RR-austria-hungary-/221358929989?&_trksid=p2056016.m2518.l4276

Obrázky:

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#738 21. 1. 2014, 22:55

dost děsivé sci-fi

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#739 21. 1. 2014, 23:13

čeho všeho je to splácanina? známka + falešné razítko?

Profilový obrázek
prasohroch

Uživatel

Zaregistrován:
27. 7. 2009

#740 22. 1. 2014, 00:02

Za prvé je to kolek z doby okupace Černé Hory rakousko-uherskou armádou, ačkoliv při této okupaci byly razítkovány (nikoliv kolkovány) bankovky Černé Hory (nikoliv R-U). Za druhé je to přetištěné razítkem království ČH, což by asi rakušáci těžko udělali. Tudíž jestli to má navodit pocit validace bankovek za okupace, tak je to ubohé. Jestli to má navodit pocit validace bankovek R-U po pádu R-U, tak je to ještě ubožejší, protože by se určitě nepoužil kolek K. und K. a navíc ani razítko království ČH. Validovaných bankovek z území ČH je v porovnání s ostatním územím království SHS velmi málo a většinou je to jen pár měst, která razítkovala stejným typem obyčejného razítka (příklad razítka z města Улцин /Ulcinj přikládám)

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.