Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#1 23. 4. 2025, 14:53

Dovoluji si požádat o názory na (podle mne) nejméně stoletou nesignovanou olejomalbu na plátně o rozměrech 13 x 19 cm.

Profilový obrázek
klejda100

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2016

#2 26. 4. 2025, 13:09

Za mě amatérská práce.

Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#3 26. 4. 2025, 22:25
Za mě amatérská práce.

Děkuji za vyjádřený názor. Snad bude podnětem k diskusi i pro další znalé uživatele (ten výraz mi sice moc nesedí, ale je zde zaveden).

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#4 27. 4. 2025, 09:52
Dovoluji si požádat o názory na (podle mne) nejméně stoletou nesignovanou olejomalbu na plátně o rozměrech 13 x 19 cm.

Slušný rám.

Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#5 27. 4. 2025, 10:54
Slušný rám.

Souhlasím.

Před asi třiceti lety jsem se divil, jak může zkušený majitel prodejny starožitností vedle brněnského Continentalu vystavit tuto neumělou malůvku vedle kvalitních signovaných obrazů, pocházejících zřejmě z téhož zdroje. Jen její rám mě přiměl k nákupu. Původní majitel asi nevěděl co s penězi, když ji dával rámovat.

Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#6 1. 5. 2025, 10:06

Zkusil jsem použít Google Lens. Z fotek "podobných" obrazů je zřejmé, že pro tuto aplikaci byla rozhodující přítomnost pasoucích se dobytčat. Dva obrazy jsou pro mě překvapivé a pro zajímavost je zde ukážu:

1. Popelkovy typické ovce, ovšem tentokrát i s pasačkou. 2. Blažíčkův obraz.

Když jsem svůj obrázek kupoval, nechal jsem se ovlivnit především vzezřením pasačky, která mi připomínala ženy z obrazů Jana Preislera a také tím, že uvedený malíř někdy v prvé dekádě 20. století cestoval po Itálii.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#7 1. 5. 2025, 21:26
Zkusil jsem použít Google Lens. Z fotek "podobných" obrazů je zřejmé, že pro tuto aplikaci byla rozhodující přítomnost pasoucích se dobytčat. Dva obrazy jsou pro mě překvapivé a pro zajímavost je zde ukážu: 1. Popelkovy typické ovce, ovšem tentokrát i s pasačkou. 2. Blažíčkův obraz. Když jsem svůj obrázek kupoval, nechal jsem se ovlivnit především vzezřením pasačky, která mi připomínala ženy z obrazů Jana Preislera a také tím, že uvedený malíř někdy v prvé dekádě 20. století cestoval po Itálii. ...

Buďte si jist, že kolem Preislera ta pasačka nešla ani náhodou.
Je to amatérský obrázek, dost neumělý.

Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#8 4. 5. 2025, 10:00
Buďte si jist, že kolem Preislera ta pasačka nešla ani náhodou. Je to amatérský obrázek, dost neumělý.

Co konkrétního je na pasačce (a okolí) špatně, ať se ještě poučím? Mně se s odstupem času na ní nezdá snad jen ten taneční krok.

Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#9 4. 5. 2025, 13:25

Možná máte obrázek rád a může se stát , že když se rozebere a poukáže na slabší místa , už se vám bude líbit méně …Je to amatérská práce kterou si někdo přemaloval pro radost a to z dokonalejší předlohy. Určitě to není původní tvorba , protože je zde relativně dobře vyřešena kompozice , prostor i barevnost , tedy zákonitosti , ke kterým malíř dospěje až po letech .Ale jak se říká : „ Bůh i ďábel se skrývá v detailu.“ Před časem jsem v tématu :“Pochyby“ mimo jiné psal o soše , co je poškozena tak akorát-ani moc -ani málo i s dalšími souvislostmi ….Pro mne osobně bývá většinou detail tou nejdůležitější věcí, podle které se rozhoduji ,zda věc chci a nebo se jí vyhnu… A váš obrázek v mnoha detailech svědčí o amatérské malbě podle předlohy .Ale další věci které by dosvědčovaly profesionalitu spíše chybí…. Pravá noha je zakončena paličkou a i ruce jsou takové pahýlky, ovečky jsou ovečkami tak napůl -zvláště jejich hlavičky, cesta po které pasačka kráčí je vytvořena z fleků bez logické stavby .Snad by se mohlo jednat o stíny , ale ty zde nemají opodstatnění /viz pravá noha nasvícená zepředu /atd…Prostě malíř co obrázek maloval si už s detaily nedokázal poradit. Možná měl malou reprodukci kde drobnosti splývaly a on to vyřešil jak uměl… Ale na druhou stranu obrázek zas není nějaký strašný průser. Dělal ho někdo , kdo se snažil , chtěl udělat hezkou věc a vyšlo to tak napůl…Svým způsobem je milý. Ale s Preislerem a dalšími se na kilometry míjí….Člověk někdy chce věřit , ale ty detaily .. :- )) Hezký den .

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#10 4. 5. 2025, 13:44

Není to o moc horší než "Pasačka Maruška", která ovšem nemá s V. H. Popelkou nic společného:

https://www.obrazyvaukci.cz/polozka/v-popelka\_pasacka-maruska-zmoravskeho-slovacka--66202

Poslední úpravu provedl(a) jazzdr v 4. 5. 2025, 13:45

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.