Souhlasím.
Před asi třiceti lety jsem se divil, jak může zkušený majitel prodejny starožitností vedle brněnského Continentalu vystavit tuto neumělou malůvku vedle kvalitních signovaných obrazů, pocházejících zřejmě z téhož zdroje. Jen její rám mě přiměl k nákupu. Původní majitel asi nevěděl co s penězi, když ji dával rámovat.

Zkusil jsem použít Google Lens. Z fotek "podobných" obrazů je zřejmé, že pro tuto aplikaci byla rozhodující přítomnost pasoucích se dobytčat. Dva obrazy jsou pro mě překvapivé a pro zajímavost je zde ukážu:
1. Popelkovy typické ovce, ovšem tentokrát i s pasačkou. 2. Blažíčkův obraz.
Když jsem svůj obrázek kupoval, nechal jsem se ovlivnit především vzezřením pasačky, která mi připomínala ženy z obrazů Jana Preislera a také tím, že uvedený malíř někdy v prvé dekádě 20. století cestoval po Itálii.

Buďte si jist, že kolem Preislera ta pasačka nešla ani náhodou.
Je to amatérský obrázek, dost neumělý.

Možná máte obrázek rád a může se stát , že když se rozebere a poukáže na slabší místa , už se vám bude líbit méně …Je to amatérská práce kterou si někdo přemaloval pro radost a to z dokonalejší předlohy. Určitě to není původní tvorba , protože je zde relativně dobře vyřešena kompozice , prostor i barevnost , tedy zákonitosti , ke kterým malíř dospěje až po letech .Ale jak se říká : „ Bůh i ďábel se skrývá v detailu.“ Před časem jsem v tématu :“Pochyby“ mimo jiné psal o soše , co je poškozena tak akorát-ani moc -ani málo i s dalšími souvislostmi ….Pro mne osobně bývá většinou detail tou nejdůležitější věcí, podle které se rozhoduji ,zda věc chci a nebo se jí vyhnu… A váš obrázek v mnoha detailech svědčí o amatérské malbě podle předlohy .Ale další věci které by dosvědčovaly profesionalitu spíše chybí…. Pravá noha je zakončena paličkou a i ruce jsou takové pahýlky, ovečky jsou ovečkami tak napůl -zvláště jejich hlavičky, cesta po které pasačka kráčí je vytvořena z fleků bez logické stavby .Snad by se mohlo jednat o stíny , ale ty zde nemají opodstatnění /viz pravá noha nasvícená zepředu /atd…Prostě malíř co obrázek maloval si už s detaily nedokázal poradit. Možná měl malou reprodukci kde drobnosti splývaly a on to vyřešil jak uměl… Ale na druhou stranu obrázek zas není nějaký strašný průser. Dělal ho někdo , kdo se snažil , chtěl udělat hezkou věc a vyšlo to tak napůl…Svým způsobem je milý. Ale s Preislerem a dalšími se na kilometry míjí….Člověk někdy chce věřit , ale ty detaily .. :- )) Hezký den .

Není to o moc horší než "Pasačka Maruška", která ovšem nemá s V. H. Popelkou nic společného:
https://www.obrazyvaukci.cz/polozka/v-popelka\_pasacka-maruska-zmoravskeho-slovacka--66202
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.