K te likvidaci ofic.ražby:
Je také možné že šlo o drachmu silně jetou oběhem(razili se přece jen 200 let,a na aversu nejsou stopy původního originálu z Apollonie)-proto byla některým z kmenů přeražena,ovšem tentokrát podle drachmy z Dyrrhachia ale s neumělým mincovním obrazem a koruptelou.
Přesto je na reversu původní ražba znát,a snad proto byla kvůli bezproblémovému obchodnímu styku oprávněnou osobou legalizována originální Apollonskou kontramarkou se jménem úředníka,který setrvával právě ve funkci...třeba v tomto případě ani nemusela být přezkoumána ryzost a hmotnost.

Inu proč na aversu není znát,to už se asi nedovíme,ale drachma mohla třeba sloužit jako ozdoba na oděv s připevněným úchytem na přišití,ten poté odstraněn,a lícní strana zabroušena...třeba.Těch možností je jistě víc.
Ale to už je jen spekulace a fantazie😉 Ale asi se shodneme že o padělek se zřejmě nejedná,.. je to zajímavý doklad dávných dob...

Podle mě na aversu kromě jména SIMIAS lze ještě vidět krk krávy, (možná hřbet) a nějaké okrajové tečky.
Obrázky:

Tady u toho Philippa je povrch trochu hrubší, jako odlitek, ale okraje mince vypadají popraskané, jak by asi odlít nešly. Navíc postava Felicitas drží v ruce hůl, a já všude nacházím Felicitas bez hole. Tak je mě tato mince taky krajně podezřelá. Co na to zkušení ?
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.