http://aukro.cz/1988-762-rim-cisarstvi-caracala-denar-rv-felici-i4686986245.html.Děkuji Tenzore.Ona je ta mince celá divná.Už jen sklon písmen na reverzu je do oka bijící.Já se prostě na fotkách učím a tohle jsem nedokázal dohledat.Jinák rok 212 udává kniha pana Petráně a Fridrichovského.Děkuji za ochotu a Váš čas.

tomy: jak se rika, jedina hloupa otazka je ta nepolozena🙂
S tou hlavou je to naopak velmi dobra pripominka, bud se jedna o vzacnou variantu (nepravdepodobne) nebo je ten napis SERVEILI (na nekterych mincich je to V a E spojene do jednoho znaku) a tim padem jde o jineho clena rodu a jiny typ mince nebo je tu jeste treti moznost, ze jde o uplne neco jineho. Ja z toho reversu nepoznam / neprectu skoro nic, takze tezko rict.
Denar mel za republiky hodnotu kovu (temer ryziho stribra), tj. pokud je z te doby s medenym jadrem, tak jde vzdy o dobove falsum. Tzv. postribrovani minci se delo mnohem pozdeji v dobach upadku az kolapsu rimskeho mincovnictvi, kdy ryzost denaru/antoninianu postupne klesla na mizive hodnoty.
roman imperator: koukam fotky ve vysokem rozliseni😉 Samozrejme existuji i hybridni denary a nikdy nejde vyloucit nepublikovany typ, ale tohle moc duvery nevzbuzuje. Jinak u tohoto prodejce jsem se opakovane setkal s tim, ze mel o antickych mincich co prodaval jen velmi povrchni znalosti a mnohe mel urcene spatne.

On je to prekupnik, ktery to moc zjevne neresi. Na Aukru je jich vice. Ale co me fascinuje je, ze kdyz s tim zivi, neni schopen mince za tak dlouhou dobu poradne nafotit.... nebo jen nechce?🙂
tomy: podle me medene jadro nema - je tak ojeta, ze by medene jadro bylo dost vyhrezle.
Jeste me napadlo - neni to nejaky quinar nez denar? Jevi se mi jako mala mince. Ale to se mi asi jen zda.

mince není jen horší, ale zcela zničená, takže si lze vymyslet skoro cokoliv kde je spes repvb...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.