Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Profilový obrázek
Mithridates

Uživatel

Zaregistrován:
19. 6. 2012

#1681 23. 6. 2014, 22:10

Aliquis: Díky za radu, asi zadávám do vyhledávače špatná klíčová slova, ale nic bližšího se mi tu bohužel dohledat nepodařilo. Určitě to bylo v tomto tématu?

Tovy: Nebyl to ten s vlčicí a dvojčaty? Toho mi někdo těsně vyfoukl...:-)

Tenzor: Tento konkrétní exemplář šel za 80 EUR.

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#1682 23. 6. 2014, 22:36

Mithridates: hehe, jo, byl. Ale nevim, jak tesne, ja ho dost chtel a dal jsem vice jak dvojnasobek, za co sel🙂 To je paradox, ze mince Hadriana s Nilem a pod. se objevuji mnohem casteji* a stejne sly mnohem vice jak Antoninus Pius s vlcici. To jde videt, jak jsou oblibeni a vzacnost je relativni..

*mozna se pletu, ale jen za mesic az dva jsem je videl tak 3x (jen ten Nilus, pak i dalsi podobne), kdezto Antonina Pia s vlcici uz hodne dlouho ne

Profilový obrázek
Aliquis

Uživatel

Zaregistrován:
21. 2. 2012

#1683 23. 6. 2014, 23:10
Profilový obrázek
Mithridates

Uživatel

Zaregistrován:
19. 6. 2012

#1684 24. 6. 2014, 19:16

Aliquis: Díky za odkaz. Zkusit slovenčinu mne nenapadlo. Takže ty bubliny jsou nejspíš výsledkem jakéhosi vnitřního pnutí způsobeného nedokonalou ryzostí stříbra.

Tovy: Tak to zas tak těsně nebylo. Gratuluju a tiše závidím. Velmi dobrý poměr cena/výkon. :-) Řekl bych, že Hadriánova provinciální série je jaksi snáze uchopitelná i bez hlubších znalostí antických reálií a tím pádem populárnější. Naproti tomu Piovy mince se štíty, Romulem a Remem, Aeneem a dalšími výjevy z raných dějin Říma si už každý nespojí.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#1685 24. 6. 2014, 20:56
Aliquis: Díky za odkaz. Zkusit slovenčinu mne nenapadlo. Takže ty bubliny jsou nejspíš výsledkem jakéhosi vnitřního pnutí způsobeného nedokonalou ryzostí stříbra. Tovy: Tak to zas tak těsně nebylo. Gratuluju a tiše závidím. Velmi dobrý poměr cena/výkon. :-) Řekl bych, že Hadriánova provinciální série je jaksi snáze uchopitelná i bez hlubších znalostí antických reálií a tím pádem populárnější. Naproti tomu Piovy mince se štíty, Romulem a Remem, Aeneem a dalšími výjevy z raných dějin Říma si už každý nespojí.

dovolim si jen mirne upresnit, aby z toho casem nevznikla nejaka oblibena numismaticka bajka. jako by jich uz tak nebylo dost.

takze:
1) pouze stribro se skutecne malickym obsahem medi je homogenni
2) uz i nekolik malo procent medi ve stribre vede k tomu, ze slitina medi a stribra je nehomogenni (zjednodusene - pod mikroskopem to vypada jako puding s rozinkama)
3) jakekoliv jen mirne agresivnejsi prostredi muze mit za nasledek korozi techto kousku medi
4) na povrchu casto toto nepozorujeme - strizek z nekvalitni slitiny byl upraven pred razbou tak, aby zbylo na povrchu jen stribro, ktere se razbou slisuje do kompaktni tenke vrstvicky (je to tak trochu podfuk i tak trochu protikorozni ochrana)
5) temer kazda rucne vyrobena mince ma nejaky ten mikroskopicky defekt (nekdy i nejen ten), praskliny napr., ktere bohuzel jdou skrz tuto tenouckou vrstvu; krizova mista byvaji i na hrane a kdyz nic z toho, ta vrstva stribra se muze poskodit i diky obehu
6) v bode 5 jsou popsany cesticky, kudy muze "cestovat" jakekoliv korozni cinidlo dovnitr mince, tam dojde ke korozi te medi a protoze korozni produkty maji vetsi objem (nejsou-li vyplaveny), tak se to na povrchu objevi jako boule

shrnuto, pokud to nekdo nepobral "chemicky" - byt jsem zadnou chemii nepouzil, vezmeme si jeste na pomoc "pudingovy model"

predstavte si, ze si uvarite puding s hrozinkama. ty hrozinky jsou med a puding je stribro. kdyz to vychladne, udela se hladkej povrch. a ted si predstavte, ze injekcni jehlou napichnete nejakou hrozinku pod povrchem a napumpujete ji vodou, aby se zvetsila. co to udela s povrchem?

Profilový obrázek
drnco

Uživatel

Zaregistrován:
10. 4. 2011

#1686 26. 6. 2014, 11:17

Dobry den
Chcel by som poprosit o urcenie tejto predpokladam greckej mince.
Priemer cca:13mm
Váha: 1,6-1,7g
Dakujem.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#1687 26. 6. 2014, 11:47

Ja se bojim, ze s temi teckami to byl padelek (mely by tam ve vlasech byt kvetinky), ale snad se pletu, neni to moje parketa. Tenzor bude vedet.

Profilový obrázek
drnco

Uživatel

Zaregistrován:
10. 4. 2011

#1688 26. 6. 2014, 13:16

Tovy a co by to mala byt aka minca? nech skusim trochu pohladat....
Dakujem

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#1689 26. 6. 2014, 13:26

Euboia, Histiaia, nominal tetrobol

Profilový obrázek
drnco

Uživatel

Zaregistrován:
10. 4. 2011

#1690 26. 6. 2014, 13:54

Dakujem za urcenie
Idem to skusit pohladat a pozriem tie rozdieli co ste spominali.
Este raz vdaka!
pekny den prajem...
D.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.