Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#1661 21. 6. 2014, 12:35

Jinak:
http://www.davidrsear.com/certification.html

Ten clovek videl v zivote miliony antickych minci a ma znalosti pravdepodobne vetsi nez vsichni antikari tady na foru dohromady🙂
O tech 40/50 dolaru plus pripadne postovne se vsadit s kamaradem, pokud si za svym nazorem stoji, jiste v pripade omylu rad prispeje😉
Pokud ma pravdu a jde o padelek, neplati se krome postovneho nic.

Samozrejme predtim bych to jeste hodil minimalne na forvmancientcoins, vice hlav vice vi.

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#1662 21. 6. 2014, 12:39

Ja psal, ze tam vidim jak naznaky odlivani, tak i veci, ktere se nedaji odlivanim skoro udelat. Proto jsem pak rozepsal, co se mi na te minci nelibi.

U padelku jsou bublinky na jedne strane (nebo vetsina bublinek na jedne strane) naprosto bezne - je to tim, jak byla forma pri odlivani polozena - nebyla svisle, ale na boku. Ve sbirce mam padelek, ktery je tomuhle dost podobny - bohuzel nemohu najit fotky. Az teda na ty okraje, ty bych nedokazal vysvetlit.

Zvlastni treba je i nerovny povrch na reversu, ktery se tahne od praskliny vlevo smerem k postave. Tohle byva taky oznacovano jako znak liti. Mozna je to ale jen otisk prstu?

A ta prasklina - ano, ve druhem sroleti je bezna, hlavne ke konci, ale na Traianovych minci podle me urcite bezna neni. Ale jak jsem i psal - asi nekdo bouchnul velkou silou do strizku, ktery byl hodne zahraty.

Kazdopadne cena tehle mince by na aukci udelala pres 100 EUR, asi mnohem vice. Ja bych za to nedal ani polovic, kdybych se mel rozhodovat z fotky. Proste bych ji neveril na 100%..

Profilový obrázek
SYSEL

Uživatel

Zaregistrován:
3. 4. 2014

#1663 21. 6. 2014, 15:43

Podle mě je falešná, například kvůli stylu písma. Praskliny mohly být dodělány i po vyražení (případně odlití), u pravých mincí obvykle vypadají jinak.

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#1664 21. 6. 2014, 16:25

Ja si dovolil preposlat obrazky dvema znamym - jeden se specializuje na sbirani Traiana a druhy je zkuseny sberatel, snad pise i na forumancientcoins a oba psali, ze je odlivana: "yes, looking at the edge beads and the softness around them I am reasonably certain this is cast"

Ja ale pak nehcapu ty praskliny, jak se delaji. Jak by mohly byt delany az dodatecne?

Profilový obrázek
Romolo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 2. 2014

#1665 21. 6. 2014, 16:53

Podle mě,čas oklamat nejde a nemusím být žádný vědec,ale to chce mít chvíli v ruce.

Profilový obrázek
Aliquis

Uživatel

Zaregistrován:
21. 2. 2012

#1666 21. 6. 2014, 17:41

To odlievanie určite evokujú tie spodné písmená. Ale ako písali predo mnou vyzerajú tak len na jednej polovici mince. Ja som príčinu tiež videl v prehriatom kove. Čierne bodky by som tiež videl ako koróziu a nie bublinky po liatí. No možno majiteľ by mohol o minci prezradiť viac.

Profilový obrázek
drócik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2011

#1667 21. 6. 2014, 19:59

Pani ďakujem za váš čas a odbornú pomoc. Uvedomujem si, že podľa fotky nejde jednoznačne určiť či ide o falzum. Úprimne som výsledkom trošku sklamaný.😞 Ale trafili ste klinec po hlavičke. Ide o prasklinu.
Na reverze nie sú dúlky, ale oxidacia ktorá sa týči napovrch (skúsil som to nafotiť). Jeden ten kopček som sa snažil odstrániť skalpelom. Samozrejme sa mi to úplne nepodarilo. Oxidácia je zažratá do mince. Uvažoval som nad chemickým očistením časti mince. Potom by to bolo snáď jednoznačnejšie. Tuto metódu som zatiaľ zavrhol.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

bennito@centrum.sk

Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#1668 21. 6. 2014, 20:07

To bennito: na antiku odorník nejsem, ale bez ostrých fotek se víc určit nedá. Rozmazané fotky ještě víc evokují dojem litiny, může ale jít jen o lehce vykorodovaný originál. Jinak patina a nedokonalosti působí přirozeně a tudíž OK.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#1669 21. 6. 2014, 21:15

Pokud je lita, pujde to zjistit pod mikroskopem. Ty tecky jsou na 95% koroze, videl jsem je na mincich, ktere byly prokazatelne prave. Ano, praskliny jdou udelat dodatecne, aby se zmirnilo podezreni z liteho padelku (prasklina na originalu by na odlite minci byla zalita kovem), ale neodpovida to na otazku, proc jsou v casti mince prechody ostre a v jine casti mekke. Ad styl pisma - nevybocuje tak vyrazne, aby to nutne ukazovalo na padelek (samozrejme u lite mince by to byla jen akademicka debata, pokud by to nebylo odlito z razeneho padelku🙂 ) a nepochybuji o tom, ze clovek, ktery je schopny udelat verohodny portret, by s timhle zadne problemy nemel.

Profilový obrázek
drócik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2011

#1670 21. 6. 2014, 21:17

Fotka nič moc, súhlasím. Snažil som sa odfotiť čierne škvrny.

Zároveň by som poprosil o ocenenie dvoch denárov Traiana.

Obrázky:

bennito@centrum.sk

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.