Ahoj. Měl bych dotaz: nemá někdo náhodou v PFD podobě článek od Františka Papouška:
Dánské (Zwirnerovo) falešné mincování na Hradci u Opavy v letech 1626 a 1627
Případně ještě sháním
Orlita, Zdeněk -
Dánské mince ve světle lichtenštejnských výslechových protokolů: zhodnocení dosavadního stavu znalostí. Zdeněk Orlita. In: Peníze v proměnách času. 2. = Money in metamorphosis of time. 2. = Geld im Wandel der Zeit. 2 / Ostrava : Marq, 2000 s. 17-22.
Ten první článek jsem před lety někde v PDF podobě měl, ale noťas už dávno vzal čas😃
Děkuji🙂
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Ahojte, priatelia. Keď tu vidím po dlhej dobe baviť sa starých známych, nedá mi nepripojiť sa. (zatiaľ skôr symbolicky) :-) Dánsky falošný 3 grajciar (razený v 1627 ale antidatovaný na 1626) s kompletne zachovaným pokovením je veľmi vzácna minca. Gratulujem.
Ja mám len s čiastočne zachovaným pokovením, ale na druhú stranu mám aj červeno-hnedý ale hlavne hráškovo-zelený. :-)
Btw. dánske falošné mincovanie je veľmi zaujímavá téma v hlavnej úlohe s darebákom Balthazarom Zwirnerom, ktorý v tomto zložitom období razil mince od Ratiboře cez Nisu, Opavu, Olomouc, Brno až po Bratislavu.
Nejaké to info:
"Netradiční padělatelskou dílnou byla mincovna v Opavě. Za doby dánské okupace v roce 1627, kdy Dánové potřebovali peníze a ty získané z daní jim nestačili, začali nelegálně razit vlastní. Toho se ujal bývalý mincmistr Baltazar Zwirner. Na výrobu použili staré mince a kradené měděné pivovarské pánve. Byly to napodobeniny císařských mincí. Obyvatelé byli nuceni tyto mince přijímat. Pokud neuposlechli byli tělesně trestáni nebo odsouzeni k smrti. Po dobytí Opavy Zwirner uprchl. "
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.