Moderátoři: smith

Osobně jsem tento týden sehnal jednu těžko dostupnou knihu o mincích z roku 1868 jako pdf a ačkoliv má cca 500 stran, uvažuji o jejím vytištění a svázání, protoze u literatury kterou chce člověk používat není nad to mít v ruce knihu...😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

presne .uz som to tu pisal ale pred rokom 😎
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

to je přeci nad slunce jasné, že pokud je ta kniha normálně k dostání za přiměřený peníz, že je dobré si ji koupit. jak už bylo napsáno výše, pokud se všechny nově vydané knihy budou jen skenovat a šířit nelegálně, žádné další pak nebudou vydávány, protože se to prostě nikomu nevyplatí!! proto bychom měli podpořit badatele, kteří vydávají typologie mincí! něco jiného je u knih, které vyšly před mnoha lety a které nejsou k sehnání, tam už je to bohužel holá nutnost! tak lidi proboha neblbněte a když už chcete vyhazovat peníze za mince, tak si nejdříve pořiďte kvalitní dostupnou literaturu! a za pár desítek let ta literatura bude cennější než mnoho vašich mincí, viz aukro, kde se dnes ty nedostupné knihy prodávají za těžké balíky! ...

Kacuro, neodpustim si jednu ustipacnu poznamku k tej casti o "holé nutnosti".
Podla mna je to len alibisticke zdvovodnenie preco niektore kopirovanie je ok a ine nie. Asi pred rokom sme tu mali chlapika ktory nieco podobne tvrdil o minciach a obhajoval tak takzvane "novorazby". Bolo to nieco v zmysle "Ved originaly nie su k zohnaniu a ak ano su predrazene, tak preco by si zberatelia nemali skompletizovat zbierku napodobeninami". Vtedy sme ho dost jednomyselne poslali do riti (damy prepacia za vyraz). Tak preco ta nekonzistencia: nedostupna/draha kniha -> kopia = "holá nutnost" , nedostupna/draha minca -> kopia = "fuj fuj"?
Juraj.

Hoj Majko666 kdyby si chtěla nebo ještě potřebuješ mám spoustu literatury o řeckých mincích v pdf a mám i Ursula Kampmann - Die Münzen der römischen Kaiserzet
Katalog římských císařských mincí takže jestli ji chceš písni mi mejla hold někdy když někam jedu do zahraničí nechce se mi sebou tahat třeba osm knih velkých a těžkých mam to v malinkatem noteboku a moralista nejsem tak ti pomohu M.

sbírám mince jakožto doklad historie království Českého a tudíš u mě novoražbu nenajdeš, proč také? nesbírám mince proto, abych měl každý typ či variantu, to ani není možné všechno sesbírat, dělám to pro radost a proto, že mě období, které sbírám, zajímá. takže novoražba je pro mě jen kulatý šmuk bez historické hodnoty. to už si vystačím s fotkou pravé mince ...
u literatury to ovšem vidím jinak, pokud je nesehnatelná a přesto bych si jí rád přečetl nebo s ní více pracoval, pak její sken pro mne nutnost je ... a stejně, pokud bych jí později sehnal za slušný peníz, tak bych si jí stejně koupil! takže sken je pro mne jen dočasná záležitost ...
můžeš se mnou klidně nesouhlasit, toto je můj názor a nikomu ho nevnucuji! ostatní ať si o tom myslí své😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.